Din hjemmeside er hovedelementet i din online tilstedeværelse, og når den skal bygges op skal du have laser fokus på hvem brugeren er, hvordan deres behov ser ud og hvad dit mål for et besøg på din hjemmeside er.
Det tager fem sekunder for potentielle kunder, at aflure din hjemmeside og danne sig et billed og en forventning om, hvem du er som behandler. Valget af farver, billeder og overskrifter skaber det vigtige førstehåndsindtryk. Koden bag at give et sammenhængende og autentisk indtryk af dig, din forretning og hjemmeside er, at kommunikere forståelse for den værdi du tilbyder for hvem, der søger netop den hjælp du kan give og hvorfor. En god idé er derfor, at benytte de overvejelser om hvem din målgruppe er, den perfekte kunde og hvordan de kommunikeres til, når du skal udarbejde en hjemmeside.
Forestil dig, at du har fået en besøgende ind på din nye hjemmeside. Hvad skal der egentlig ske herefter? Hvad er det bedste de nu kan gøre? Hvad er målet for dine besøgende på hjemmesiden?
Det kan være en rigtig god idé at bruge tid på, at få klarlagt målet med din hjemmeside. Når du har fundet det mål er det vigtigt at formidle og opbygge din hjemmeside efter det mål. Ofte støder man på en behandler-hjemmeside med 5-6 mål med mange forskellige knapper og genveje, så det bliver lidt af en rodebutik. Så, definer dit mål og byg din hjemmeside rundt om det. På den måde får du en råd tråd gennem hele din side. Her kommer forslag og idéer afhængig af din hensigt med hjemmesiden:
Uanset målet, og til dels målgruppen, er det altid en god idé, at uddybe den værdi du skaber på den anden side af ydelsen/produktet. Tilføj gerne en masse tryghedsmarkører rundt om dine ydelser og hensigt. Tryghedsmarkører kan være tidligere kunders beretninger, billeder fra din klinik eller behandling, billeder af dig, en beskrivelse af, hvorfor du er blevet behandler eller blogindlæg om eksempelvis, hvordan du har skabt værdi for andre tidligere.
I det hele taget skader det ikke at give en masse tips og tricks til dine besøgende – det gør kun, at du selv fremstår professionel og som ekspert inden for dine områder. Det sikrer tillid til, at du er den rette at vælge.
Undervejs i din proces er der rigtig mange spørgsmål, ubekendte og beslutninger, som skal træffes. Men gå med din mavefornemmelse, denne guide og din viden om kundegruppen når du er på bar bund. Vær så konsistent i brugen af farver og layouts som du kan, så dine sider og undersider følger den samme rytme. Alle regnbuens farver og et hav af symbioser af forskellige skrifttyper medfører en uoverskuelig jungle af et ubekendt virvar og ubalance, der flytter fokus fra værdien, målet og flotte tillidsmarkørerne. Hold det simpelt, elegant og fokuser på hvad din drømmekunde tænder på og vil have (-:
Det kan være en god idé at have forskellige kategorier i din menu, hvis du har flere sider, der hører under, frem for at have dem alle listet direkte i menuen. Hvis du er i tvivl om hvordan du skal bygge din hjemmeside op med sider og undersider kan du tage en stak post-its eller sedler og skrive alle de emner ned, du vil omkring på din hjemmeside; f.eks. “om mig”, “behandlinger”, “certifikater”, “retreats”, “gode råd”. Prøv dig derefter frem med at gruppere dine post-its i kategorier, til du har fundet en måde at organisere indholdet på som du er tilfreds med. Vi anbefaler at du i din menu har maks seks kategorier/sider, og gerne færre.
Det kan være du laver menupunkterne “om mig, priser, anbefalinger, behandlinger, blog” mm., hvor du under behandlinger har flere underkategorier. Overvej igen din målgruppe, hvad de søger på din side og den værdi indholdet skaber. Pas på du ikke med det samme tænker ‘jeg skal bare have det hele’, hvis ikke du kan efterleve den værdiskabelse. Hellere hold det simpelt og let at navigere i, end at fylde så meget på, at ingen ved hvor de skal begynde.
Des mindre tankekraft din besøgende skal bruge på at navigere rundt på din hjemmeside, des mere kan de bruge på at forholde sig til dig og dit budskab. En god måde at skabe et konsistent layout på er ved at følge et gitter eller kolonne design. Prøv f.eks. med et design, der følger 12 kolonner, og design så dine forskellige elementer så de flugter med kolonnerne. Det skaber en rytme og ro i dit layout.
(Kolonnerne bruges i designfasen men skal ikke vises på din endelige hjemmeside. Husk at give ekstra luft i siderne af din hjemmeside (marginer), så designet kan “trække vejret”).
Mange af dine besøgende vil se din hjemmeside via tlf. eller tablet. Det er derfor enormt vigtigt at have i mente, at din hjemmeside bygges til at være responsiv – det vil sige, at den selv kan finde ud af at ændre layoutet afhængigt af skærmstørrelsen. Kig efter responsivt design, hvis du anvender et WordPress tema, og tjek løbende dit design på forskellige skærmstørrelser mens du laver din hjemmeside.
Farverne har stor betydning for hvilken fornemmelse din hjemmeside giver dine besøgende og det indtryk de får af dig, de bør derfor være få og nøje udvalgte. Undersøg hvilke farver, der giver det udtryk du ønsker; rød er f.eks. spændingen og kærlighedens farve mens grøn symboliserer natur og ro. På hjemmesiden coolors.co kan du se inspirerende farvepaletter og sammensætte din egen.
Ligesom farver vil dit valg af fotos også have stor betydning for udtrykket på din hjemmeside og det billede den besøgende får af dig og din forretning. Tænk over, om din målgruppe har brug for at se dig i en særligt professionel kontekst, i en 1-til-1 kontekst med en klient eller i naturen omgivet af ro. Vælg et udtryk og hold dig til det gennem hjemmesiden, så du giver en sammenhængende oplevelse og dit udtryk/hvem du er står klart.
Når du laver knapper på din hjemmeside, skal du bruge maks to eller tre knap-designs, som du bruger konsistent, så dine besøgende aldrig er i tvivl om, hvordan de siger ja tak til dit tilbud eller kommer videre til en anden side. Knapperne kan du inddele i primære, sekundære og evt. tertiære, hvor den primære er den mest prominente og den du bruger til de vigtigste Call To Actions (CTA’er), mens den sekundære og tertiære kan bruges til at give den besøgende et alternativt valg, hvis de ikke er klar til at gøre et køb.
Sørg for, at du bruger en farve til din primær-knap, som skiller sig ud og skaber blikfang på din hjemmeside.
Skrifttyper kan vække mange forskellige udtryk og følelser, og er en helt kunstart i sig selv (typografi). På www.fonts.google.com kan du bladre blandt mange gratis skrifttyper, men vi anbefaler at du holder det simpelt og genkendeligt til din første hjemmeside. En simpel måde du kan gøre din tekst lidt flottere er ved at bruge en meget mørk farve i stedet for helt sort (som har farvekoden #000000), f.eks. en mørk blå eller grøn. Ligeledes kan du skifte hvid ud med en meget lys nuance af en farve.
Det kan være en rigtig god idé er research blandt andre hjemmeside. Man oplever måske nogle flotte designs, metoder og udtryk de har valgt at bruge af. Men lad dig ikke stirre blind på de flotte dyre hjemmesider – det er jo ikke sikkert at de passer til din målgruppe og det udtryk og følelse du gerne vil have frem, når andre besøger din.
Uanset dine tegneevner er det altid en god idé, at starte dit hjemmeside design ud med en simpel tegning. Når du tegner i hånden kan du prøve forskellige strukturer af på ingen tid så du har en god idé om, hvordan tingene skal stå når du skal i gang med opsætning. Skitsering kan spare dig for rigtig meget tid fordi du kommer til at bruge mindre tid på at udforske pludselige indfald og idéer når du bygger din hjemmeside i f.eks. wordpress, hvor det vil tage 10 gange så lang tid at udforske en ny struktur.
Overvej også i din tegneproces hvor responsiv designet er på desktop, mobil, iPads mm.
Undervurder ikke, hvor meget feedback du kan få fra en simpel tegning. Så har du en i nærheden hvis dømmekraft du stoler på kan det kun anbefales at drøfte dit layout før du går videre.