Når du skal i gang med dit virke som selvstændig behandler, ser vi ofte at det kan være en god idé at starte helt fra bunden. Starte med grundelementerne. Kernen af dig som behandler. Det har vi her forsøget at give et skriv om i håb om du kommer godt fra start.
Forud for etablering og udarbejdelse af din forretning og kommunikation generelt, er den bedste anbefaling vi kan give, at få klarlagt nogle helt basale grundelementer. Med grundelementerne sikrer du, at du altid ved hvad du sælger, hvorfor du sælger netop det og til hvem du sælger det. Det giver også en vis tilfredshed og selvtillid, at man kan stå op om morgen med en følelse af, at ens behandler-virke giver mening.
Det er ud fra disse grundelementer, at alt andet udspringer. Derfor giver det mening at bruge lidt tid i denne indledende fase – og til tider mere tid end man måske har lyst til, da man er ivrig efter ‘bare at komme i gang’. Men det er på ingen måde spildt, da resten ligesom meget lettere falder i hak, når du har styr på kernen. I grove træk hjælper dine grundelementer dig til, at forstå dit klientel og den unikke værdi du tilbyder dem.
Overvejer derfor følgende, og notér det et sted, så du altid kan vende tilbage til dine grundelementer af din forretning.
Sæt tid af til at gruble over dine spidskompetencer. Hvad føler du, at du er særlig dygtig til, og hvor kan du gøre den største forskel? Ofte bliver vi mennesker også mere motiveret og glade, når vi arbejder med opgaver, hvor vi føler os kompetente og kan gøre en stor forskel for andre. Vi er alle forskellige og besidder unikke talenter – få dem frem!
Dog ser vi, at nogle behandlere ofte har en tendens til at kommunikere, at de kan hjælpe med det hele -> hele kroppen, de flest tænkelige problematikker, alle typer af mennesker, kroppe og sind. Men det er ikke realistisk og skaber usikkerhed omkring dig som behandler for dine potentielle klienter. Definer derfor dine kompetencer – det skaber mest success for dig og dine klienter, da både du og de får det I har brug for. Hinanden.
En god øvelse her kan være at huske tilbage til din uddannelse og/eller tidligere klienter du har hjulpet. Uddyb gerne nogle ord rundt om dine spidskompetencer, der fortæller mere om dem og gør dem endnu mere specifikke og håndgribelige. Vær stolt af dine kompetencer – de er værdifulde, en del af dig og din unikke talentsammensætning. Brug dem gerne flere forskellige steder på din hjemmeside, SoMe, nyhedsbreve, blogindlæg mm.. Måske ligefrem blær dig med dem på en fin måde. På den måde får du henvendelser fra de klienter du kan hjælpe mest.
Prøv at visualisér den perfekte drømmekunde. Hvordan ser et forløb ud med sådan en? Hvem er personen(erne)? Hvilke udfordringer står de med og hvordan passer de perfekt til netop dine spidskompetencer. Har du en særlig evne eller interesse for, at hjælpe børn og unge med en særlig udfordring, eller er der en specifik problemstilling, du har særlig erfaring med? Prøv at blive så specifik som mulig. Desto mere specifik desto mere tryghed og værdi kan du i sidste ende give rette klient – både i forhold til når de skal vælge dig som deres behandler, men også under selve behandlingen.
Måske du allerede har oplevet en klient komme til dig med et givent på problem og hvor du efterfølgende bare vidste, at du var i stand til virkelig at hjælpe? Det er en fed følelse, og den kan du opleve meget oftere, når du præciserer hvem netop du kan hjælpe videre.
Når du har præciseret en eller flere drømmekunder kan du gå skridtet videre og få sat nogle ord på din kernemålgruppe. Det er vigtigt at forstå gruppen og fokusere på den i din videre færd, når du udarbejder tekster til hjemmesiden, SoMe opslag, beskriver dine ydelser, vælger farver, layout, mm.. For at få styr på din kernemålgruppe kan Minerva-modellen eller De Emotionelle Kundetyper være en god hjælp til, at definere og forstå din målgruppe. Forsøg at forstå din kundegruppe og relatér til deres udfordring i denne øvelse.
Vær ærlig over for dine klienter og dig selv. Som mennesker vil vi ofte gerne hjælpe hele verden, og nogle mennesker føler også, at de kan løse alle problemer med deres evner. Men sådan fungerer det ikke (desværre). Hverken du eller jeg kan hjælpe alle i verden, og det ved dine kunder også godt.
Så fokusér på dem du kan hjælpe bedst, i stedet for at skyde med spredehagl omkring at du og dine ydelser passer til alle. Mennesker har konkrete problemer og køber en løsning hos dig. Det er vigtig at du fortæller dem, at du har styr på det (hvis du har det) med deres problem, har hjulpet andre før, og de får værdi for deres penge.
Forsøg ganske kort at italesat, hvorfor du er blevet behandler. Er det for at forstå løsningerne på andres problemer? Fordi din uddannelse eller andet forløb lød spændende, og du nu er havnet her? Måske du ikke helt ved om du skal tage springet og kaste dig ud som selvstændig behandler? Måske du har oplevet, at du kunne gøre en reel forskel for andre, og du nu har lyst hjælpe flere? Uanset, hvad det er, der driver dig, og hvorfor du har modet til at kaste dig ud i det, er det værd at beskrive og reflektere over. Uagtet hvad det er, der driver dig, så er det kommet ud fra et mod til at forandre, og det mod er kommet ud fra et håb om at kunne gøre en forskel. Prøv at sæt ord på dette ‘håb’. Hvad er det du håber på at opnå med dit virke som behandler?
Mind gerne dig selv om dit håb – måske særligt når behandler-tilværelsen går lidt op ad bakke eller når du er usikker på om du er på rette spor. Disse overvejelser er i øvrigt guld værd at have med på en hjemmeside i en ‘om’ tekst.
Når du har fået styr på det basale kan du herefter fastsætte dine egentlige ydelser og priser. Det har vi skrevet nogle gode råd om her.